söndag 22 mars 2009

Min och mammas födelsedagstårta

stod jag för. Det blev en choklad- och hasselnötstårta, kändes så tråkigt att göra en vanlig gräddtårta i år igen. Och Maja lyssna här, den är glutenfri! Så frossa på även om Vivvis är i rummet!
Kakan är väldigt maffig så man kan inte äta någon jättestor bit, men så länge den är god så är jag med. Receptet kommer ur min idol Leilas bok.

Kakan
300 g hasselnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl socker
6 ägg

Frostingen:
½ dl mjukt jordnötssmör
2 ½ dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Blandade nötter till garnering (t ex hasselnötter, mandlar, valnötter, jordnötter...)

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare. Hacka 200 g av chokladen grovt och mixa sedan det med nötterna. Häll i kakao, smör och strösocker och mixa så det blir krämigt.
Separera sedan äggen, äggulorna ska mixas ner i smeten, vitorna häller du i en ren bunke.
Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i chokladsmeten. Ta lite i taget.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bryt resten av chokladen i bitar och stick ner i kakan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Prova med en sticka om den är klar, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna som du stack ner smälter och kan kladda ner stickan även om kakan är färdig. Ta ut kakan och låt den svalna.

Frostingen! Rör ihop jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. He i kaffet. Rör om. Bred frostingen på tårtan och garnera med blandade nötter (som du kan hacka lite om du vill). Om någon fyller år, sätt en flagga på toppen!
Servera med grädde eller glass, eller ingenting alls. Varning! Man blir väääldigt törstig av den.



Mmm, gott! Halva tårtan är kvar och den ska med till Pingis ikväll så då får ni smaka :)





2 kommentarer: