måndag 16 mars 2009

Födelsedagskalas

Födelsedagskalas!

Idag fyller mor år så tänkte att det skulle vara snällt att hjälpa till lite med bakningen och laga henne en god middag.
Det blev tre olika sorters tårtor men en av dom var endast en vanlig gräddtårta så den ids jag inte lägga upp. Kan iaf tipsa om att det blir mycket godare med mosade hallon mellan lagren istället för sylt. Nåväl här kommer recepten.

Marängrulle
Vispa 6 äggvitor så det blir till ett hårt skum. Man ska kunna vända bunken upp och ner och hela den baletten.
Blanda sen i 3dl socker och ½dl marsanpulver (kok).
Sen är det bara att smeta ut det i en långpanna på smort och mjölat bakplåtspapper.
Den ska gräddas i ugnen på 175 grader i cirkus 15-20 min.
Efter det, låt den kallna!
Sen kommer fyllningen.
Man kan i stort sett fylla med vad som helst och vad som faller en i smaken men idag så fylldes den med 3dl vispad grädde och blåbär. Bred bara ut allt på marängbiten och rulla sedan ihop den.

Ricekrisptårta
Vispa 4 äggvitor så det blir mycket fast (samma som den förra, bunken ska kunna vändas upp och ner).
Tillsätt sedan 4 droppar ättika och 3dl socker. Häll sockret i omgångar och vispa under tiden.
Sedan häller du försiktigt ner 4dl ricekrispies i smeten. Efter det häller du över röran i en bakplåtpappersklädd långpanna. Markera en linje i mitten på smeten så blir det lättare att dela den i två delar när den stelnat, kallnat och är färdig.
Emellan de två delarna smetar man ut en kräm som rörs ihop av 4 äggulor, 1dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 2 msk vetemjöl. Allt ska röras ihop i en skål under uppvärmning med ständig omrörning. När man sedan ställer den på kylning så tillsätter du 125g smör (lite åt gången i omgångar).
Sedan när de två delarna ligger ovanpå varnandra med krämen emallan är det bara att täcka den med grädde och garnera med valfri garnering. Idag blev det hallon.


Pizza-Lasagne
Koka först och främst upp 2,5 dl mellangrädde och rör ner 2 dl riven ost. Ta bort kastrullen och rör om till dess att osten smält.
Varva lasagneplattorna med ostsåsen, tomatröran (1 dl passerade tomater + ½ dl tomatpuré), strimlad salami och skinka. Krydda med peppar, salt och oregano mellan varje lager. När man är nöjd med antalet lager av lasagneplattor täcker du med sista ostsåsen, skivade tomater och riven ost.
Grädda i 20 min i ugnen på 200 grader.

Till middagen blev det sallad och rödvin (infinitus). Delicious!



Måste säga att såhär i efterhand så blev allt väldans gott. Är ju ingen kung i köket precis men det blev väldigt lyckat. Alla var glada och nöjda. Mumma.
Nu ska det fikas och ätas vidare.

3 kommentarer:

  1. Oj oj OJ Maja!! Så ska det se ut, gillar det väldigt mycket! Får brutal ångest över min skabbmiddag med uppvärmd köttfärssås och spagetti... Vivvis är en kvinna med tur :) 5 tummar!

    SvaraRadera
  2. mycket intressant! måste säga att jag fastnade för lasagnepizzan, måste definitivt testa på den någon dag!

    SvaraRadera
  3. Ja den är väldigt god så den rekommenderar jag starkt! har tänkt bjuda er alla på den väldigt länge men har som aldrig blivit av...

    SvaraRadera