tisdag 17 mars 2009

Dagens middag (signerad Ann men ändå)

Fick god middag av mama idag, fläskfilé, ris, och jordnötssås med krossad ananas.
Receptet kommer från Tinas kokbok, fast då är det egentligen fläskfiléspett. Skitgott, måste smakas!

Buljong:
Ca 3 cm ingefära
4 vitlöksklyftor
4 dl vatten
2 dl soja
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn (haha, räkna noga!)
2 msk balsamvinäger
1 msk wasabipasta

Skala och skiva ingefäran. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med knivbladet (brutalt). Koka upp alla ingredienser och häll över i en vid form så det svalnar fort. (Köttet ska marineras i det här).

Filéspetten:
500 g fläskfilé
300 g varmrökt sidfläsk
2 starka korvar
4 grillspett

Skär fläskfilén, sidfläsket och korven i jämnstora bitar och trä dem på spetten. Lägg sedan ner i buljongen, vänd några gånger. Täck formen med plastfolie och marinera i ca en halvtimme. Lyft upp spetten och koka sedan upp buljongen i en vid kastrull. Lägg ner spetten, på med lock och låt koka i 5-7 min.
(I brist på sidfläsk och korv marinerade mamma bara fläskfilen som den var utan spett, dunkade det med).

Jordnötssåsen:
2 ½ dl jordnötter
1-2 scharlottenlökar
½ tsk cayennepeppar
1 dl vatten
1 msk flytande koncentrerad kycklingbuljong
3 dl kokosmjölk
saft av 1 lime
salt och peppar

Skala och finhacka scharlottenlökarna. Skölj bort eventuellt salt från jordnötterna, hacka och fräs dem tillsammans med löken och cayennepepparn i en kastrull. Häll på vatten, kycklingbuljong och kokosmjölk och låt koka upp. Låt såsen koka ner en aning. Smaksätt med lime, salt och peppar.

Servera med ris, krossad ananas och varför inte lite grönsaker?


Imorgon ska jag fresta Ernst, Örjan och gänget med det här

1 kommentar:

  1. Såg att mamma införskaffat sig fläskfile så ska ge detta som förslag när det är dags:) ser och låter väldigt gott!

    SvaraRadera