måndag 15 november 2010

Dag 4: Pumpa- och sötpotatissoppa med bönor och knäckebröd

Det här var grejer! Rätten är klassad som "tuff", men det var inget som stoppade Linn aka Bloggerbuzz. Jättegott var det! 5 badankor!

1. Rensa ca 1 kg muscatpumpa från frön (det här momentet var det svåraste). Skär pumpan i klyftor, skär loss och grovhacka allt orangefärgat fruktkött.
2. Skala och tärna ca 250 g sötpotatis och ca 400 g potatis. Grovhacka 1 gul lök. Skala och finriv 1 ½ msk färsk ingefära.
3. Hetta upp 2 msk olja i en gryta. Fräs löken genomskinlig och pressa ner 2 vitlöksklyftor, tillsätt den rivna ingefäran och låt det fräsa en liten stund. Tillsätt pumpa, sötpotatis, potatis och 2 tärningar grönsaksbuljong. Låt det ånga under lock ca 5 minuter, häll sedan ner 7 dl vatten och låt koka i ca 20 minuter.
4. Skär 250 g morötter i stavar och lägg upp dem i en skål tillsammans med 150 g sugar snaps (gröna ärtskidor). Häll 230 g svarta bönor i en sil och skölj dem under kallt vatten.
5. Dra kastrullen från plattan och mixa soppan slät med stavmixer (vi hade ingen så vi använde en vanlig mixer. OBS! Om du gör det, var noga med att inte skölja med kallt vatten efteråt, se bild nedan). Håll mixerbladen i botten av kastrullen hela tiden för att undvika att det skvätter. Rör ner 1 dl creme fraiche (det gjorde inte vi, vi serverade vid sidan av - finare), bönor och finhacka ½ kruka persilja att strö över soppan.
6. Servera med knäckebröd, sugar snaps och morötter. (Och om det är helg med ett glas vin. Vinet vi drack är ett rosévin som heter Untouched. Gott och prisvärt! Dvs 178 kr för en box).


(Vi hade ingen persilja att strö över eftersom jag råkade använda allt när vi lagade fiskrätten tidigare i veckan).

Joey fick också smaka!

Resultatet av att sköja ur en varm mixer med kallt vatten. Rekommenderas ej!

1 kommentar:

  1. Smidigt Bella! Men soppan såg god ut och Joey såg klurig ut.

    SvaraRadera